Najlepszą Tortillę de patatas w Hiszpanii jadłam na wzgórzu Montserrat wczesnym rankiem, kiedy bagietka na której mi ją podano była jeszcze ciepła, pachnąca i chrupiąca. A smak smażonych ziemniaków, cebuli i wyśmienitej oliwy z oliwek pamiętam do dziś.
Najlepszą Tortillę de patatas w Polsce jadłam u Blanki Więcław – prawdziwej specjalistki w tym daniu. Jeśli chcecie poczuć namiastkę hiszpańskiej kuchni w swoim domu zapraszam do wykonania poniższego przepisu.
SKŁADNIKI:
• 6 średnich ziemniaków
• oliwa z oliwek
• 1 duża cebula
• 6 jajek
• sól
PRZYGOTOWANIE:
Obrać ziemniaki i pokroić je na plastry. Na dużej patelni smażymy ziemniaki na sporej ilości oliwy z oliwek. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy ziemniaki będą miękkie odcedzamy je i cebulę z oliwy. W osobnym naczyniu dokładnie roztrzepujemy 6 jajek. Dodajemy szczyptę soli. Do jajek dodajemy odcedzone ziemniaki z cebulą i całość delikatnie mieszamy. Następnie rozgrzewamy mniejszą patelnię z wysokimi brzegami pod kątem ostrym. Z dużej patelni przelewamy oliwę, tak, aby pokryła całe dno, obtaczamy nią patelnię i nadmiar oliwy wylewamy. Ziemniaki, cebulę i jajka wlewamy ostrożnie na patelnię. Po chwili obracamy tortillę na drugą stronę za pomocą dużego talerza. Czynność powtarzamy kilka razy. Ważne, aby tortilla upiekła się w środku, a nie przypaliła na zewnątrz. Gotowe😋
SMACZNEGO!
¡Qué aproveche!