ÑOQUIS Z DYNI W 10 KROKACH

Zapraszam Was do spróbowania wyśmienitych ÑOQUIS. Poniżej opisałam 10 kroków szczegółowego przygotowania tego włoskiego dania w hiszpańskiej wersji 🙂 Przepis podał mi znany Wam już Juan Trouhillet – mój przyjaciel, znakomity kucharz z Madrytu.

  

Przepis na 250-300 ñoquis (około 6-8 osób)

  • 500 g prażonej pulpy dyniowej (około 1 kg surowej)
  • 350 g ziemniaków (waga bez skórki)
  • 250-350 g zwykłej białej mąki (lub pełnoziarnistej lub mieszanki obu)
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • Sól i woda do gotowania
  • Masło, czosnek, starty parmezan i świeże liście szałwii

Przygotowanie

Krok 1 Dynię pokroić w plasterki, usuwając pestki i środkowe włókna. Wyłożyć na blachę do pieczenia i piec w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 45 minut, aż będą bardzo miękkie. Ostudzić.

Krok 2 Podczas pieczenia dyni umyj ziemniaki i ugotuj je ze skórkami do miękkości, około 30 minut w zależności od wielkości. Po ostygnięciu obierz ziemniaki i przepuścić przez praskę lub rozgnieć widelcem tak drobno, jak to możliwe.

Krok 3 Oddziel miąższ z dyni od skórki. Skórkę wyrzuć, a miąższ rozdrobnij widelcem tak jak ziemniaki. Jeśli masz robota, możesz również przetrzeć ziemniaka z dynią.

Krok 4 Dynię i puree ziemniaczane przełóż do dużej miski, zrób dziurę w środku i dodaj do środka jajko, trochę soli i gałkę muszkatołową. Jajko wymieszaj widelcem z warzywami i dodaj 250 g przesianej mąki.

Krok 5 Ciasto wyrabiaj, aż będzie jednorodne, ale bez nadmiernego wyrabiania, trzeba uzyskać bardzo miękkie, ale niezbyt lepkie ciasto. W razie potrzeby popraw konsystencję większą ilością mąki. Przykryj folią spożywczą i odstaw ciasto na 10 minut, aby mąka się nawodniła.

Krok 6 Weź małą porcję ciasta, pozostawiając resztę dobrze przykrytą, posyp mąką stół i uformuj walec o średnicy 1,5-2 cm.

Krok 7 Nożem pokrój walec na równe porcje, formując małe kluseczki – ñoquis i umieść je na dobrze posypanej mąką ścierce. Zrób tak z resztą ciasta.

Krok 8 Aby ugotować ñoquis – zagotuj w rondlu dużo wody z dużą ilością soli. Ñoquis są gotowe, gdy wynurzają się na powierzchnię wody.

Krok 9 Podczas gotowania ñoquis rozpuść na patelni jedną łyżkę masła na osobę. Dodaj pół ząbka czosnku i trzy lub cztery liście szałwii na osobę. Wszystko razem wymieszaj.

Krok 10 Wyjmij ñoquis z wody łyżką cedzakową i przenieś na patelnię. Podsmaż wszystko razem przez kilka sekund, aby ñoquis nasączyły się masłem z przyprawami (z kroku9), jeśli chcesz, posyp parmezanem, ale tylko odrobinę, aby nie zdominować delikatnego smaku ñoquis.

SMACZNEGO!

Para 250-300 ñoquis (unas 6-8 personas)

  • 500 g de pulpa de calabaza asada (aproximadamente 1 kg en crudo)
  • 350 g de patatas (peso peladas)
  • 250-350 g de harina corriente blanca (o integral, o una mezcla de ambas)
  • 1 huevo grande
  • 1 cdta. de nuez moscada rallada al momento
  • Sal y agua para cocer
  • Mantequilla, ajo, queso parmesano rallado y hojas de salvia fresca para servir los ñoquis

Preparación:

Paso 1 Cortar la calabaza en rodajas, eliminando las semillas y los filamentos centrales. Poner en una bandeja de horno y asar en el horno a 200 °C unos 45 minutos, hasta que esté bien tierna. Dejar enfriar.

Paso 2 Mientras se asa la calabaza, lavar las patatas y cocerlas en agua con su piel hasta que estén tiernas, unos 30 minutos en función del tamaño. Dejar templar, pelar y pasarlas por un pasapuré o machacarlas con un tenedor todo lo finamente que se pueda.

Paso 3 Sacar la pulpa de la calabaza, desechando la piel, y machacarla igual que las patatas. Si tienes un robot, también puedes hacer puré directamente la patata con la calabaza.

Paso 4 Poner la calabaza y las patatas machacadas sobre la mesa o en una fuente grande, hacer un hueco en el centro y agregar el huevo, un poco de sal y la nuez moscada. Mezclar el huevo con las hortalizas con un tenedor y añadir 250 g de la harina tamizada.

Paso 5 Trabajar la masa con una rasqueta hasta que quede homogénea, pero sin amasarla en exceso, debemos obtener una masa muy blandita, pero no muy pegajosa, que se pueda rodar en forma de cilindro en la mesa previamente bien enharinada. Rectificar la consistencia con más harina si fuera necesario. Tapar con plástico y dejar reposar la masa 10 minutos para que la harina se hidrate.

Paso 6 Tomar una porción pequeña de la masa, dejando el resto bien tapado, enharinar bien la mesa y formar un cilindro de 1,5-2 cm de diámetro, haciéndolo rodar.

Paso 7 Con un cuchillo o con la rasqueta, cortar el cilindro en porciones de la misma medida, formando a modo de pequeñas almohadillas, e ir colocando estos ñoquis sobre un trapo bien enharinado. También se les puede hacer una marca haciéndolos rodar sobre las púas de un tenedor. Repetir la operación con el resto de la masa de calabaza.

Paso 8 Para cocer los ñoquis -también desde congelado-, llevar a ebullición agua abundante en una cazuela con bien de sal e introducir los que se vayan a consumir. Los ñoquis se cuecen enseguida; están listos cuando suben a la superficie del agua.

Paso 9 Mientras los ñoquis están cociéndose, derretir en una sartén una cucharada de mantequilla por comensal. Agregar medio ajo picado y tres o cuatro hojas de salvia por comensal, y darles unas vueltas.

Paso 10 Retirar los ñoquis del agua, sacándolos con una espumadera, y pasarlos a la sartén de la mantequilla. Rehogar todo junto unos segundos para que los ñoquis se impregnen de la mantequilla y servir en los platos rallando algo de queso parmesano por encima si apetece, pero sin pasarse o matará el delicado sabor de los ñoquis.

¡Qué aproveche!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.