GAZPACHO

Chciałabym podzielić się z Wami wyjątkowym przepisem na pyszne Gazpacho Andaluz według przepisu mojego przyjaciela z Madrytu  Juana Trouillheta, który wspaniale gotuje.

GAZPACHO ANDALUZ

Składniki:

  • 1kg dojrzałych pomidorów
  • Pół czerwonej papryki
  • Pół zielonej papryki
  • 1 ogórek
  • Ćwiartka cebuli dymki lub czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • Kawałek bardzo kruchego chleba
  • Oliwa z oliwek
  • Ocet ( z Modeny lub jabłkowy)
  • Sól

Sposób przygotowania:

  1. Obrać czosnek i usunąć z niego trzon, następnie włożyć go do małej miski i zalać oliwą z oliwek, tak, żeby był cały przykryty.
  2. Do naczynia, w którym będzie blendowane gazpacho włożyć zwilżony wodą chleb, obranego i pokrojonego w plastry ogórka, szczyptę soli.
  3. Następnie dodać pokrojone na kawałki pomidory, znów szczyptę soli i pokrojoną paprykę.
  4. Dodać ocet i pół szklanki oliwy z oliwek.
  5. Jeśli gazpacho ma być dobrze schłodzone to naczynie z przygotowanymi składnikami włożyć do lodówki na kilka godzin.
  6. Ważne, aby składniki dobrze namoczyły się w occie i oliwie z oliwek.
  7. Przed podaniem zblendować wszystkie składniki na najwyższych obrotach, tak, aby powstała gęsta i gładka masa.
  8. Można udekorować kawałkami ogórka i papryki, odrobiną octu balsamicznego lub owocami takimi jak czereśnia i figa.
  9. Przed podaniem skosztować i doprawiać do smaku.
  10. Jeśli gazpacho ma być bardzo schłodzone dodać kilka kostek lodu.

SMACZNEGO!

A oto wersja oryginalna w języku hiszpańskim 🙂

Ingredientes:

  • 1kilo de tomates maduros
  • medio pimiento rojo
  • medio pimiento verde
  • un pepino
  • un cuarto de cebolleta o cebolla roja
  • un diente de ajo
  • un trozo de pan con mucha miga
  • aceite de oliva
  • vinagre (de Modena o de manzana)
  • sal

Preparación:

  1. Se empieza pelando el ajo, quitándole el germen o tallo interior y dejándole cubierto de aceite de oliva en un                 pequeño bol.
  2. En la jarra o recipiente donde vas a batir el gazpacho empieza poniendo los trozos de pan humedecidos con agua, añade el pepino pelado y cortado en láminas, ponle sal.
  3. A continuación añade los tomates en trozos, ponles sal también, y los pimientos.
  4. Ponle el vinagre, puede ser de Modena, manzana.. y medio vaso de aceite de oliva.
  5. Si quieres tu gazpacho bien frío deja la jarra en la nevera un par de horas.
  6. Es importante dejar los ingredientes un tiempo maceradnos con el aceite y el vinagre antes de batir y servir.
  7. Cuando quieras servir tu gazpacho, bátelo con la batidora más potente que tengas hasta que quede bien fino.
  8. Se puede servir acompañado de trocitos de pepino, pimientos o alguna fruta como cerezas o higos.
  9. Pruébalo antes de servir por si le falta sal o algo que le aporte un toque dulce, más aceite de oliva o un toque de Modena o una crema balsámica, que también puedes utilizar para decorar.
  10. Si lo quieres bien frio añádele un poquito de agua helada y algunos hielos y ya lo tienes.

¡QUÉ APROVECHE!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.