Chciałabym podzielić się z Wami wyjątkowym przepisem na pyszne Gazpacho Andaluz według przepisu mojego przyjaciela z Madrytu Juana Trouillheta, który wspaniale gotuje.
GAZPACHO ANDALUZ
Składniki:
- 1kg dojrzałych pomidorów
- Pół czerwonej papryki
- Pół zielonej papryki
- 1 ogórek
- Ćwiartka cebuli dymki lub czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- Kawałek bardzo kruchego chleba
- Oliwa z oliwek
- Ocet ( z Modeny lub jabłkowy)
- Sól
Sposób przygotowania:
- Obrać czosnek i usunąć z niego trzon, następnie włożyć go do małej miski i zalać oliwą z oliwek, tak, żeby był cały przykryty.
- Do naczynia, w którym będzie blendowane gazpacho włożyć zwilżony wodą chleb, obranego i pokrojonego w plastry ogórka, szczyptę soli.
- Następnie dodać pokrojone na kawałki pomidory, znów szczyptę soli i pokrojoną paprykę.
- Dodać ocet i pół szklanki oliwy z oliwek.
- Jeśli gazpacho ma być dobrze schłodzone to naczynie z przygotowanymi składnikami włożyć do lodówki na kilka godzin.
- Ważne, aby składniki dobrze namoczyły się w occie i oliwie z oliwek.
- Przed podaniem zblendować wszystkie składniki na najwyższych obrotach, tak, aby powstała gęsta i gładka masa.
- Można udekorować kawałkami ogórka i papryki, odrobiną octu balsamicznego lub owocami takimi jak czereśnia i figa.
- Przed podaniem skosztować i doprawiać do smaku.
- Jeśli gazpacho ma być bardzo schłodzone dodać kilka kostek lodu.
SMACZNEGO!
A oto wersja oryginalna w języku hiszpańskim 🙂
Ingredientes:
- 1kilo de tomates maduros
- medio pimiento rojo
- medio pimiento verde
- un pepino
- un cuarto de cebolleta o cebolla roja
- un diente de ajo
- un trozo de pan con mucha miga
- aceite de oliva
- vinagre (de Modena o de manzana)
- sal
Preparación:
- Se empieza pelando el ajo, quitándole el germen o tallo interior y dejándole cubierto de aceite de oliva en un pequeño bol.
- En la jarra o recipiente donde vas a batir el gazpacho empieza poniendo los trozos de pan humedecidos con agua, añade el pepino pelado y cortado en láminas, ponle sal.
- A continuación añade los tomates en trozos, ponles sal también, y los pimientos.
- Ponle el vinagre, puede ser de Modena, manzana.. y medio vaso de aceite de oliva.
- Si quieres tu gazpacho bien frío deja la jarra en la nevera un par de horas.
- Es importante dejar los ingredientes un tiempo maceradnos con el aceite y el vinagre antes de batir y servir.
- Cuando quieras servir tu gazpacho, bátelo con la batidora más potente que tengas hasta que quede bien fino.
- Se puede servir acompañado de trocitos de pepino, pimientos o alguna fruta como cerezas o higos.
- Pruébalo antes de servir por si le falta sal o algo que le aporte un toque dulce, más aceite de oliva o un toque de Modena o una crema balsámica, que también puedes utilizar para decorar.
- Si lo quieres bien frio añádele un poquito de agua helada y algunos hielos y ya lo tienes.
¡QUÉ APROVECHE!